kuchnia włoska Kraków

Bardzo dobrą wskazówką na dobranie wina do włoskiego makaronu jest… odrzucenie makaronu i zwrócenie uwagi na sos. Makaron jest najzwyczajniej w świecie brezentem dopełniającym akompaniujące mu składniki. Na przykład specjalność Apulian rigatoni jest rustykalnym, pomidorowym daniem. Tego typu potrawa pożąda wina, który doskonale połączy się z pieczonym pomidorem oraz czerwonym mięsem. Jeżeli sądzisz o czerwonym winie, masz rację, lecz które z nich będzie najbardziej dobre? Przeważnie jest tak, że najodpowiedniej dostosować wino z tego samego regionu we Włoszech z jakiego tradycyjnie pochodzi danie – tu mogłoby się sprawić dla przykładu wino o nazwie Primitivo, które ma masywny aromat wygrzewających się w słońcu czerwonych jagód, jak także jest o odpowiedniej strukturze pasującej do dania.

włoskie jedzenie w Krakowie

Przepis na sos pomidorowy do makaronu
•    Sosy na bazie pomidorów są silnie kwaśne oraz wielokrotnie mieszane są z bogatymi, czerwonymi mięsami.
•    Z powodu kwasowości w pomidorach, najlepszym rozwiązaniem jest wino czerwone. Istnieje sporo przeróżnych odmian winogron (i mieszanek), jakie będą szczęśliwie wypełniać tę rolę.
•    Jeżeli do takiego włoskiego makaronu doda się nieco więcej bogactwa składników (mięso, śmietana) wolno nieco o wiele bardziej poszaleć.
•    Polecane tutaj jest wyżej wspomniane Primitivo, niemniej jednak także Sangiovese, Negroamaro, lub również Nero d’Avola.

Co do makaronu z sosem serowym?
Trudno jest odnaleźć wino, które nie smakowałaby dość porządnie z serem, w następstwie tego zamiast tego przyzwoiciej pomyśleć o dobraniu należytego jako o okazji do tego, by spróbować nieco o wiele bardziej wymyślnych trunków bazując na ich fakturze. Na przykład białe wino o mocnym smaku, takie jak włoski Trebbiano lub ewentualnie Chardonnay stworzy spójną parę z takim makaronem oraz podkreśli smakowitość sera. Co więcej lżejsze czerwone wina z są następnym olśniewającym kompanem z intensywnym makaronem z dodatkiem twardego sera, zwłaszcza jeżeli w sosie są grzyby bądź też warzywa korzeniowe. Oto kilka opcji, których należałoby spróbować: jeśli chodzi o wino białe Trebbiano di Lugana czy też Ribolla Gialla, a jeśli chodzi o czerwone Nerello Mascalese, Pinot Noir czy też Sangiovese.